Celebrant la diversitat

Ir a descargar

Aquest divendres Radio-àctius ens hem traslladat a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer per participar en una jornada molt engrescadora. No necessitem massa embranzida per pujar-nos a cap carro i encara menys si va carregat de festa i diversitat com és el cas.

L’Escola Verdaguer és una de les escoles de primària del Poble-sec, inclusiva i plural, que treballa per una educació i convivència inclusiva.

Tots tenim capacitats diferents i la diversitat de la societat no ha de ser cap entrebanc ans el contrari ha de contribuir a fer un món més empàtic i col·laboratiu on tothom tingui les mateixes oportunitats i l’acompanyament necessari tant a nivell lectiu com de lleure per desenvolupar al màxim les seves capacitats.

L’Escola al llarg del curs ha anat treballant la solidaritat, la inclusió i la diversitat, amb xerrades, diferents activitats i material cedit per Insitut Municipal de Persones amb Discapacitat(IMPD) i per l’ONCE per que els infants es poguessin posar a la pell dels altres.

La Jornada d’avui ha estat un èxit de participació on hem pogut gaudir de jocs cooperatius conduïts per Joc Viu i d’un deliciós berenar, i, on s’ha presentant el mural realitzat per l’artista visual Eduard Rice amb la participació dels alumnes de l’Escola, que és la imatge escollida per a presentar-vos aquest interessant programa.

Hem parlat amb l’Anna Pérez, Directora del Centre, i amb la Marina Frank, mare d’un alumne amb diversitat funcional i membre de l’Afa.

També em pogut gaudir del fantàstic ambient de la jornada i us demanem disculpes si el xivarri festiu dels infants que ens ha donat caliu durant el programa ha fet que durant algun moment l’àudio sigui efervescent i enèrgic com aquests menuts tant divertits que han contribuït explicant-nos com ho han viscut.

La Tate Bonany, Directora de Joc Viu, ens ha recordat que s’apren a través de les emocions i del joc, que també ens comuniquem a través d’ell i que jugar és un dret de tots els infants independentment de les seves capacitats i que la ciutat està treballant per que cada vegada hi hagi més parcs infantils accesibles per les necessitats de tots els Infants.

La Mireia, Tutora SIEI (Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva) ens ha recordat que la inclusió a l’escola no s’aconsegueix només amb la legislació, cal dotar-la dels recursos necessaris, i la Cristina, l’Educadora Social ens ha explicat com acompanya al Centre i a les famílies i que tots ens hauríem d’enmirallar en les criatures i aprende més d’elles.

Ens hem quedat amb les ganes d’entrevistar a l’Eduard que ha hagut de marxar i a qui emplacem per un altre programa

Des de Radio-àctius ens sumem a la reivindicació comuna de totes les persones que han participat en el programa d’avui, i és que calen més recursos, per això fem una crida a les institucions per aconseguir-ho.

Per finalitzar hem inclós un audio extret d’un vídeo de la Fundació Prevent, perquè creiem que els adults ens queda més feina per fer, doncs cal esborrar els errors heretats del passat i reapendre moltes coses.

Cada persona té les seves fortaleses i capacitats, ni millors ni pitjors, diferents. Les persones amb diversitat funcional i neurodivergents no són menys capaços que les persones neurotípiques, acompanyem-los amb el que necessitin sense infantilitzar-los i tenint-los en compte sempre.

Esperem haver aportat el nostre granet de sorra en la construcció d’un barri i un món més empàtic i inclusiu on la diversitat no deixi mai de ser la nostra riquesa.

Alguns enllaços d’interès:

JOC VIU ASSOCIACIÓ
https://www.jocviu.cat

FUNDACIÓ PREVENT
http://www.fundacionprevent.com

RÀTIO ASSOCIACIÓ
https://www.ratioassociacio.com

ORATGE ASSOCACIÓ
https://www.associaciooratge.com

ASSOCIACIÓ APRENEM AUTISME
https://www.aprenemautisme.org

NEXE FUNDACIÓ
https://nexefundacio.org

FUNDACIÓ CATALANA PER A LA PARALISI CEREBRAL
https://fcpc.cat

COMKEDEM ASSOCIACIÓ
http://comkedem.org

FUNDACIÓ ASPACE CATALUNYA
https://aspace.cat

Guia de prestacions i serveis a les famílies
https://dretssocials.gencat.cat ;

Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Barcelona
https://ajuntament.barcelona.cat ;

SERVEI D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT, SAD
Servei d’Atenció a la Diversitat -Alumnat amb discapacitats …
http://www.caib.es

CENTRE DE VIDA INDEPENDENT
 Carrer de Sancho de Ávila, 52, 1r,
08018 Barcelona
935 11 27 03

Un comentario sobre “Celebrant la diversitat

  1. Desde Argentina les envio mis felicitaciones por el trabajo desarrollado com todos los niños con alegria y entorno festivo
    Me encantó compartir toda la informacion.
    Susana abuela de Leon.

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s